Autómentő

A tréleres autómentő feladata elsősorban a lerobbant - műszaki hibás és balesetben sérült - karambolos autók elszállítása rendeltetési helyükre, valamint lemerült akkumulátor esetén a Bikázás.
Az autómentő járműveket több kategóriába soroljuk. Minden kategóriának megvannak az autómentő eszközei és ebből adódóan a lehetőségei és a korlátai. 
Az autómentés szempontjából az első és legköltséghatékonyabb a terepjáró + tréler autómentő szerelvény. 
Ennél a kombinációnál az autópálya díjon felül nem kell útdíjat fizetni, nincs tachográf, a legkisebb fenntartási költségei vannak és a mentett jármű 4 - 6 utasa is kényelemben és biztonságban haza tud vele menni. Az utasok befogadásának száma attól függ, hogy a terepjáró öt-, vagy hétszemélyes.
Terepjáró autómentővel a karambolos - futómű sérült autó mentése is gond nélkül megoldható, mindössze a megfelelő autómentő eszközökre lesz szükség. Ezekkel az autómentő eszközökkel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, amelyiknek tevékenysége az autómentés. Az autómentő eszközöket szakavatott kezek igen hatékonyan tudják használni, elkerülve a mentett jármű további sérülését Autómentés közben.
Az autómentéshez használt terepjárók többsége 2.8 - 3.5 tonna vontatási súllyal rendelkezik, ezért nem jelent gondot a Terepjáró mentés , kisbusz mentés és furgon mentés sem. 

A terepjárós autómentés árképzését a következő linkre kattintva nézheti meg: Autómentés árak.   

A következő kategória a 3.5 t összsúlyú autómentő teherautók. 

Ezek az autómentők speciális kiképzésű felépítményükről és a rakfelület elejére szerelt csörlőről könnyen felismerhetők. Létezik fix platós és hidro platós változat, melyek a terepjárók mögött lévő trélerekhez hasonlóan, elektromos csörlővel vannak felszerelve. Többféle fülkével vannak építve, melyek 2 - 7 személy befogadására alkalmasak a sofőrrel együtt. Raksúly kapacitásuk nem túl nagy, ezek az autómentők maximum 1100 - 1450 kg súlyú autót vihetnek biztonságosan és szabályosan. Ezek a raksúlyok kb a Toyota Yaris és a VW Golf közötti méretű autók szállítására elegendők, az ezeknél nagyobb autókkal már túlsúlyosak. Útdíjat még ezekre a járművekre sem kell fizetni és a járulékos fenntartási költségeik sem kiugróan magasak, ezért a lerobbant, vagy balesetben sérült autó utasainak számától függően, ezekkel is aránylag pénztárca kímélően megoldható egy kisautó mentése és elszállítása.    

A harmadik kategória a 3.5 tonna feletti raksúlyú, hidro platóval, vagy daruval, vagy emelővillával szerelt autómentő teherautók, melyek össztömege általában 5 - 5.5 tonnától felfelé terjed. 

Ezek az autómentők a terepjárókhoz hasonlóan már a nagyobb furgonokat is el tudják szállítani az  helyszínéről, amennyiben elegendő hosszúságú a rakterük.

Magas fenntartási költségük és útdíj fizetési kötelezettségük miatt az átlagember számára nehezen megfizethetőek, de sok autómentéshez elkerülhetetlen az igénybevételük. Ilyen eset például amikor a jármű alja felakad egy műtárgyra, vagy tereptárgyra. Ha a járművet megpróbáljuk lehúzni az akadóról, akkor az autó alján lévő alkatrészek - szerelvények ( részecskeszűrő, katalizátor, jeladó kábelek, stb...) könnyen megsérülhetnek, amiknek a javítása - cseréje akár több százezer Forintra is rúghat. A másik eset, amikor a bajbajutott jármű egy mélyebb árokban köt ki, esetleg még fel is borult és az árokból történő kihúzáskor, vagy a felborult autó talpra állítása közben további sérüléseket szenvedhet. Ilyenkor az autómentés Autómentés  csak a darus autómentővel lehetséges, hiába drága.

A fenti információkkal remélem sikerült segítenem abban, hogy szükség esetén milyen autómentőt hívjon.    

Autómentő eszközök
Autómentő eszközöknek nevezzük azokat a kellékeket, amik a legtöbb esetben nékülözhetetlenek az autómentés feladatának elvégzéséhez.
Az elsőszámú elengedhetetlen autómentő kellék egy 4.5 tonnás, vagy annál nagyobb vonóerejű elektromos, illetve hidraulika által meghajtott csörlő. A csörlő választásánál nagyon fontos szempont, hogy megbízható gyártótól származzon! A nagyon olcsó, neve sincs csörlők fék és kuplung szerkezete megbízhatatlan, nagyon könnyen előfordulhat, hogy nem tartják meg a félig felvont autó súlyát és az legurul a trélerről vagy a rámpáról, ezzel súlyos balesetet és további károkat okozva. Többször találkoztam már hasonló esettel, ezért rendkívüli jelentőséggel bír, hogy az autómentő adjon a csörlője minőségére.
A másik hasznos autómentő eszköz a gurítókocsi, amit a futóműsérült járművek forgásra képtelen kerekei alá helyezünk az autó megemelése után és átveszi a mozgásképtelen kerék ( kerekek ) szerepét.
A hidraulikus emelő is az Autómentés fontos eszköze, mert ezzel tudjuk megemelni az autót ha gurítókocsit, vagy bármilyen más segédeszközt akarunk alátenni. Abban az esetben is hasznos lehet, ha a jármű alváza vagy küszöbe egy nem túl magas tárgyon akadt fent, mert a megemelés után az autót csörlővel le tudjuk vontatni a tárgyról. Legtöbbször az alacsony profilú emelő a jó választás, aminek az emelőmagassága közelíti, vagy meghaladja a 40 centimétert.
Az autómentés eszközei közé sorolnám a rövid és hosszú, 1.5 és 4 méteres vontató hevedereket is, amiknek a teherbírása legalább 2 tonna, mert a 2 tonna teherbírású hevederek szakítószilárdsága a terhelhetőség négyszerese, tehát statikus húzásnál 8 tonnánál szakadhatnak el.  A rövid hevederre akkor van szükség, ha nincs meg a jármű becsavarható vonószeme, vagy ha egy korábbi vontatásnál letörött a vontatófül. Ilyenkor a rövid, kb 1.5 méteres hevedert a jármű lengőkarján átfűzzük és az első lökhárító alól kinyúló füleibe be tudjuk akasztani a csörlő horgát anélkül, hogy a horog megsértené a lökhárító fényezését.

Amennyiben akkumulátora lemerült, vagy felmondta a szolgálatot, akkor járművét csak a bikázás, kábeles indítás  tudja életre kelteni, melynek eszközei a bikázó készülék, vagy a bikakábel. A bikázás  az egyszerűsége ellenére nem veszélytelen művelet, könnyen testi sérülést okozhat és óriási kár keletkezhet a jármű elektromos rendszerében is, aminek a helyreállítási költsége meghaladhatja az autó értékét. Részletesebb leírást a Bikázás menüben olvashat. 

A fentieken kívül még fordítócsigára, feszítővasakta - pajszerokra, valamint sok kisebb kéziszerszámra és eszközre van szükség az autómentés folyamán, ezért nagyon fontos, hogy az autómentő hívásakor a lehető legrészletesebben írja körül járműve sérülését és elhelyezkedését.

Szolgáltatási területeink:

Autómentés a kijárási tilalom alatt

0-24 autószerviz

Bikázás

Autómentés és Autószállítás Magyarországon

0-24 Autómentés Csepel, autómentő Pesterzsébet, autómentés Ferencváros és autómentő Soroksár, non stop autómentés Budapest

0-24 autómentés és autószállítás Gyál - Vecsés - Üllő

0-24 Autómentés és Autószállítás Horvátországból

0-24 Autómentés és non stop Autószállítás Alsónémedi - Ócsa - Felsőpakony

0-24 autómentő Alsónémedi - Non stop autómentés Alsónémedi

0-24 autómentő Budapest - Non stop autómentés Budapest

0-24 autómentő Bugyi - Non stop autómentés Bugyi

0-24 autómentő Dabas - Non stop autómentés Dabas

0-24 autómentő Délegyháza - Non stop autómentés Délegyháza

0-24 autómentő Dunaharaszti - Non stop autómentés Dunaharaszti

0-24 autómentő Dunavarsány - Non stop autómentés Dunavarsány

0-24 autómentő Felsőpakony - Non stop autómentés Felsőpakony

0-24 autómentő Ferencváros - Non stop autómentés IX. kerület

0-24 autómentő Gyál - non stop autómentés Gyál

0-24 autómentő Halásztelek - Non stop autómentés Halásztelek

0-24 autómentő Ócsa - Non stop autómentés Ócsa

0-24 autómentő Inárcs - Non stop autómentés Inárcs

0-24 autómentő Lajosmizse - Non stop autómentés Lajosmizse

0-24 autómentő M0 - Non stop autómentés M0

0-24 autómentő M1 - Non stop autómentés M1

0-24 autómentő M3 autópálya - Non stop autómentés M3 autópálya

0-24 autómentő M5 autópálya - Non stop autómentés M5 autópálya

0-24 autómentő M6 autópálya - Non stop autómentés M6 autópálya

0-24 autómentő M7 - Non stop autómentés M7

0-24 autómentő Pest Megye - Non stop autómentés Pest megye

0-24 autómentő Pesterzsébet - Non stop autómentés XX. kerület

0-24 autómentő Ráckeve - Non stop autómentés Ráckeve

0-24 autómentő Soroksár - non stop autómentés XXIII. kerület

0-24 autómentő Szigethalom - Non stop autómentés Szigethalom

0-24 autómentő Szigetszentmiklós - Non stop autómentés Szigetszentmiklós

0-24 autómentő Taksony - Non stop autómentés Taksony

0-24 autómentő Üllő - non stop autómentés Üllő

0-24 autómentő Vecsés - Non stop autómentés Vecsés

0-24 autómentő XXI. kerület Csepel - Non stop autómentés Csepel XXI. kerület

Autómentés és autószállítás Dunaharaszti - Taksony - Szigethalom - Szigetszentmiklós

Non Stop autómentés és autószállítás Dunavarsány - Délegyháza - Bugyi

Autómentés és Autószállítás külföldről

0-24 Autómentés és Autószállítás Horvátországból

Autómentés Ausztriából

Autómentés Csehországból

Autómentés Szlovákiából

Autómentés Németországból